Het grote voordeel van werken bij Fara? Het feit dat ik steeds weer deel mag uitmaken van de kwetsbare, maar vaak boeiende en unieke verhalen van mensen met heel uiteenlopende achtergronden. Soms is er een verhaal dat me net dat tikkeltje extra raakt. Het verhaal van het Berrefonds is er zo eentje. Samen met onze Werkgroep Prenatale Diagnostiek ging ik er op bezoek. En dat bezoek bleef nazinderen. Ik deel het graag met jullie.
Het Berrefonds, een vzw die opgericht is om ouders van overleden kindjes te steunen, is gelegen in het prachtige koetshuis van de Gasthuiszusters van het Sint-Vincentius Ziekenhuis te Antwerpen. Het koetshuis is omringd door een rustgevende tuin. De bloeiende krokusjes, de zachte pasteltinten en het warme meubilair, ik voelde me er meteen welkom. Echt zo’n plaats waarvan je denkt: “hier kom ik graag langs om even tot rust te komen en een tasje thee te drinken”.
We werden warm en enthousiast verwelkomd door Christine Vandenhole, oprichtster van de vzw. Zij nam ons mee in het verhaal van het Berrefonds.
Het verhaal
Tien jaar geleden werden zij en haar man Wouter de trotse ouders van Berre. Helaas moesten ze hem veel te vroeg laten gaan. Berre stierf toen hij 10 weken oud was. Een jaar later bevielen ze van hun tweede zoontje. Ze besloten de pamperrekening te gebruiken om een fonds op te richten voor ouders die hun kindje verloren: samen met hun tweede zoontje was het “Berrefonds” geboren.
Oorspronkelijk begonnen Christine en haar man, samen met een aantal collega’s en vrienden, met het samenstellen van herinneringsdozen voor ouders die hun kind verloren tijdens of kort na de zwangerschap. Die dozen - die een tastbaar bewijs en een blijvend aandenken bieden aan het kindje dat voor de omgeving vaak nog weinig reëel was, maar voor de ouders des te meer - maken nog steeds een belangrijk deel uit van de werking van het Berrefonds. Ze zijn beschikbaar voor alle ouders die een kindje verliezen. Aangesloten ziekenhuizen in heel Vlaanderen kunnen de dozen (gratis) aan de ouders geven. Ondertussen bestaat het project al 10 jaar. Dankzij de steun van massa’s vrijwilligers en sympathisanten blijft de vzw groeien en uitbreiden.
Naaimarathons
Naast gratis herinneringsdozen organiseert het Berrefonds ondertussen ook praatgroepen voor lotgenoten (in samenwerking met ‘Met Lege Handen’) en tal van activiteiten om materiaal en fondsen in te zamelen. Het meest bekend zijn de naaimarathons. Ouders kunnen hun herinneringsdoos samenstellen zoals ze dat zelf willen: een hand – of voetafdrukje van hun kindje in gips of met verf, een haarlokje, een knuffeltje, gedichtje, foto, een pakketje voor broer of zus,… Maar misschien wel de belangrijkste items uit de doos zijn de handgemaakte, op maat gemaakte kleedjes en doekjes. Gewone confectiematen zijn immers veel te groot voor een kindje dat bijvoorbeeld op 20 weken ter wereld komt.
Iedere ouder moet de kans krijgen om waardig afscheid te nemen. Met kleertjes die passen en mooi zijn. Het Berrefonds besloot het heft in eigen handen te nemen en zelf kleding en wikkeldoeken te voorzien in alle mogelijke maten. Een paar keer per jaar komen ze samen met naailustige vrijwilligers. Het is impressionant om te zien hoeveel dozen kleedjes er in mooie en zachte stofjes klaarstaan, zodat ouders kunnen kiezen wat het best bij hun kindje past!
Dankbaar
Ik kreeg het eventjes moeilijk met een wikkelhemdje in het kleinste maatje. Zelf ben ik 18 weken zwanger. Het besef dat dit voor mijn kindje zou kunnen zijn als het nu geboren werd, kwam heftig binnen. Even voelde ik - waarschijnlijk slechts een honderdste van - de pijn van ouders die dit overkomt en tegelijk bedacht ik mij hoe dankbaar het zou zijn om dit toch aan mijn kindje te kunnen geven.
Dat ouders zich begrepen voelen en dankbaar zijn voor de werking van het Berrefonds bewijst de sterretjesmuur. Op één van de muren van het Berrefonds kunnen ouders de naam van hun kind laten optekenen. Een eeuwige herinnering op een veilig en blijvend plekje voor hun sterrenkind. Ik was onder de indruk van het prachtige en waardevolle werk van deze vzw. Bedankt Christine voor het aangename bezoek!
Wil je meer weten over het Berrefonds? Wil je beroep op hen doen of wil je weten hoe je hen kan steunen? Kan je overweg met naald en draad en wil je ook aan de slag?
Wil je meer weten over onze Werkgroep Prenatale Diagnose? Wil je graag deelnemen aan onze werkgroep? Stuur een mailtje via vragen@fara.be of contacteer ons via de Farafoon: 016/38.69.50
Silke Brants, stafmedewerker Fara vzw. 8 maart 2017