Ongeacht of je er voor kiest om een kindje met een beperking op de wereld te zetten of om de zwangerschap af te breken, kan het zijn dat je het achteraf moeilijk hebt met je keuze. Neem de ruimte om erover te praten en laat je ondersteunen.
Welke beslissing er ook genomen wordt:
- het is de beslissing die nù het beste lijkt,
- op basis van wat je nù weet,
- wat je nù aankan en
- hoe je nù naar de situatie kijkt.
Er zijn geen goede of foute keuzes. Niemand kan in de toekomst kijken, niemand kan weten hoe het zou lopen als je een andere keuze maakt.
Het kan goed zijn om op te schrijven/filmen/inspreken/tekenen/... wat je nù allemaal voelt, denkt, doet. Zo heb je achteraf iets om naar terug te grijpen moest je het moeilijk krijgen.
Als het leven verder gaat
Iedereen rouwt op zijn of haar manier. Voor sommigen is het makkelijk om de knop om te draaien en verder te gaan. Anderen blijven met een onwezenlijk gevoel achter. En voor nog anderen schommelt het daar tussen in.
Intense periodes van verdriet kunnen er soms jaren na het verlies nog zijn, afgewisseld met periodes dat het goed gaat.
Nieuwe gebeurtenissen in je leven kunnen je opnieuw confronteren met de beslissing die je hebt genomen en met het verdriet om het kindje dat je hebt verloren.
De aankondiging van een nieuwe zwangerschap of de geboorte van je volgende kindje doet vaak de pijn weer levendig voelen.
Maar even goed kan door het uitblijven van een nieuwe zwangerschap het verdriet om het verlies weer naar boven komen.
Ook als je ervoor kiest om de zwangerschap verder te zetten, kan je later geconfronteerd worden met twijfel of schuldgevoel. Wanneer het kindje lijdt, wanneer de opvoeding zwaar weegt, wanneer door omstandigheden je draagkracht wat minder is...
Zoek hulp indien nodig
Als je het achteraf moeilijk krijgt, ook al is het jaren geleden, kan je bij Fara terecht voor vragen en ondersteuning.
Wij zoeken mee wat je uit evenwicht heeft gebracht en wat je nodig hebt om de balans opnieuw te herstellen.