Skip to main content

Ik heb het moeilijk na een abortus, waar kan ik terecht?

Als je nood hebt om over je abortus te praten, ga dan op zoek naar iemand met wie je je verdriet en vragen kan delen.

Misschien kan je een familielid of een goede vriend of vriendin in vertrouwen nemen. Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt.

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens en vragen om te gaan:

Fara

Fara is er voor jou. Wij bieden:

Bel of mail ons om je hart te luchten of een afspraak te maken voor een gesprek (individueel, samen met je partner of in groep):

Individuele begeleiding

Tijdens deze gesprekken kan gewerkt worden rond thema’s als:

  • rouwgevoelens
  • omgaan met schuld en schaamte
  • je zelfbeeld
  • je relatie met je partner
  • je ouders
  • de verbinding met je kind dat niet is gekomen
  • groeien uit deze crisis
  • het afscheid een plaats geven
  • zingevingvragen
  • geheimhouding
  • ...

Een begeleidingsgesprek in onze gespreksruimte kost 45 euro. Er is een sociaal tarief van 15€ (dit is het standaardtarief voor jongeren).

Groepsbegeleiding rond abortusverwerking

Fara organiseert regelmatig lotgenotencontact voor mensen met een abortuservaring. Deze worden altijd met zorg begeleid door een Fara-medewerker. 

In onze kalender vind je de geplande groepsactiviteiten! 

Bij ons thuis kan zelfs niet gesproken worden over het feit dat ik rook, ook al is dat geweten. Dat doe je niet. Laat staan dat ik als ongehuwde over mijn zwangerschap of abortus zou beginnen.
Sari, 29

CAW

Ook bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in je buurt kan je terecht voor een goed gesprek. Het CAW in jouw buurt vind je via www.caw.be

AWEL

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Het is gratis en volledig anoniem. Je kan met de medewerkers van Awel telefoneren, chatten of mailen. Of je kan met andere jongeren praten op het forum. 
www.awel.be

TELE-ONTHAAL

Bij tele-onthaal kan je dag en nacht terecht met al je vragen en problemen. Dit kan via telefoon of via chat. Het is altijd anoniem en gratis.
www.tele-onthaal.be of bel nummer 106

Prive-therapeut

Uiteraard kan je ook bij een privé-therapeut of psycholoog terecht om te praten over je gevoelens en/of problemen. Fara beschikt over een eigen extern verwijsnetwerk van rouw- en psychotherapeuten. Zij hebben ervaring en affiniteit met het thema abortusverwerking. Zij nemen ook jaarlijks deel aan een intervisiemoment van Fara waardoor wij jou er in vertrouwen naar verwijzen. Contacteer ons als je graag doorverwezen wordt naar een therapeut in jouw buurt.

Abortuscentra

Neem contact op met het abortuscentrum waar je je ingreep liet uitvoeren. Zij zijn ook na een abortus beschikbaar om hierover te praten.