Ben je door je zwangerschap extreem misselijk? Misschien lijdt je aan Hyperemesis Gravidarum (HG). HG kan een zware aanslag zijn op je fysieke en mentale gezondheid.
Misselijkheid tijdens de zwangerschap
Misselijkheid tijdens de zwangerschap hoort er voor sommige vrouwen helaas bij. Meestal gaat het over, of wordt het minder erg tussen de 9de en de 12de week van de zwangerschap. Ervaar je extreme misselijkheid die niet overgaat, dan lijdt je misschien aan Hyeremesis Gravidarum (HG). HG kan in sommige gevallen leiden tot gewichtsverlies, uitdroging en voedingstekorten bij moeder en baby. Naast fysieke gevolgen kan deze aandoening ook een grote emotionele impact hebben.
‘Ik had nooit gedacht dat het overgeven zo mijn lijf zou overnemen. Ik ben echt uitgeput. Ik ben misschien wel zwanger, maar ik voel die band nog niet met mijn ongeboren baby, de focus ligt nu enkel op hoe de dag overleven.
Ondersteuning en behandeling
Lijdt je aan HG dan is een juiste behandeling van cruciaal belang om door deze moeilijke periode te geraken:
-
Laat je multidisciplinair opvolgen, door een vroedvrouw, huisarts, gynaecoloog en een psycholoog:
- Een juiste behandeling, waaronder medicijnen en intraveneuze vloeistoffen, kunnen je symptomen van HG verlichten.
- Psychologische ondersteuning kan je helpen om te gaan met gevoelens van angst, machteloosheid en stress.
‘De keuze om over te gaan op het afbreken van de zwangerschap speelt echt in mijn hoofd. Hoe lang kan ik dit nog volhouden? Hoe lang moet ik dit nog volhouden?’
Twijfels over je zwangerschap?
HG kan ernstige en slopende symptomen veroorzaken tijdens je zwangerschap. Misschien zie je het niet meer zitten, misschien denk je wel aan een manier waarop dit lijden kan stoppen en twijfel je over hoe het verder moet met je zwangerschap?
Het is belangrijk om de gevoelens die je ervaart verder te onderzoeken. Maak geen overhaaste beslissing!
- We bekijken samen wat jij nodig hebt om verder te kunnen en waar je terecht kan voor hulp die je nu nodig hebt.
- We bieden je een veilige plek om in alle openheid over deze keuze te praten, anoniem indien nodig.
Stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) in Nederland zorgt er voor dat er meer informatie beschikbaar is over deze ziekte en steunt vrouwen die lijden of hebben geleden aan (ernstige) zwangerschapsmisselijkheid en HG. Voorlopig bestaat er nog geen gelijkaardige organisatie in België.