Misschien is één van je ouders, een familielid of vriend(in) bereid om voor je kind te zorgen. Dat lijkt de makkelijkste oplossing. Toch is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken.
Verwacht je oppas iets in ruil? Hoelang ziet hij/zij het vol te houden? En, op welke manier wil jij dat er voor je kind wordt gezorgd? Zit je hierover op dezelfde golflengte met met je oppas?
Kind en Gezin
Op de website van Kind & Gezin staan een aantal punten opgesomd waar je op kan letten bij het kiezen van opvang. Als je zeker wil zijn van een goede opvang van je kind kan je die, eventueel samen met je oppas, eens bekijken.
Je kan ook een onthaalouder of crèche zoeken. Vele hebben een erkenning door Kind & Gezin. Dit betekent dat af en toe gecontroleerd wordt of ze voldoen aan de voorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang.
Kinderopvang hoeft niet duur te zijn. Als mama die secundair onderwijs volgt, heb je recht op een individueel verminderd tarief in de kinderopvang met subsidies inkomenstarief. Dat wil zeggen dat je een kleine twee euro per dag betaalt. Hiervoor moet je een attest ‘inkomenstarief’ aanvragen. Dit kan je aanvragen op mijn.kindengezin.be en ga naar ‘attest inkomenstarief’.
Je kan ook een simulatie doen, zo weet je op voorhand hoeveel je moet betalen zonder een attest aan te vragen.
- Ga naar mijn.kindengezin.be en klik op ‘Vraag je attest inkomenstarief aan of simuleer’.
- Log in met je eID en pincode, token of Itsme.
- Kies voor ‘Bereken je inkomenstarief zonder een attest aan te maken’
Let wel op, Je opvang kan extra kosten vragen voor bv. luiers, verzorgingsproducten, facturen, … Bekijk op voorhand met je opvang welke extra kosten zij aanrekenen. Dit is verschillend per opvang en staat in het huishoudelijk reglement.
Elk jaar op 1 januari is er een jaarlijkse indexering van je attest. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt automatisch een nieuw attest. Er zijn situaties wanneer je wel moet herberekenen. Deze kan je situaties kan je terugvinden op de website van Kind & Gezin.
Mijn moeder past op mijn dochter als ik naar mijn werk ben. Mijn dochtertje luistert naar haar als ik er niet ben. Zodra ik thuis ben, ben ik verantwoordelijk. Gelukkig beseft ze het verschil maar al te goed!Charlotte
Je stad of gemeente
In iedere stad of gemeente wordt de opvang anders geregeld. Best Google je gewoon eens de plaats waar je woont en 'kinderopvang'. Bijvoorbeeld "Antwerpen kinderopvang" of "kinderopvang in Evergem".
Sommige gemeentes of steden hebben een algemeen inschrijvingsloket waar je je voorkeur kan doorgeven. Zij zullen dan een voorstel doen als ze een kinderopvang vinden met een vrij plaatsje in jouw buurt. In andere steden moet je iedere crèche of onthaalmoeder zelf contacteren.
Begin op tijd!
In grote steden zoals Antwerpen, Leuven, Gent of Brussel is er vaak een tekort aan kinderopvang. Soms moet je wel een jaar op de wachtlijst staan! Ook al ben je nog maar een paar weken zwanger, begin dus meteen met kinderopvang zoeken en schrijf je in op alle wachtlijsten.
Meer info over kinderopvang vind je op de website van 'Kind en Gezin'.