Skip to main content

Open brief aan beleidsmakers:

Opinie

Fara schreef een open brief aan beleidsmakers. We verzamelden hiervoor informatie en verhalen van 26 jonge moeders en een 40-tal hulpverleners die dagelijks met jonge mama's werken. Lees onze open brief hieronder! 

Beste beleidsmakers,

'There is power in numbers' wordt gezegd.

Hoe groter de groep, hoe luider hun stem.        

Maar de groep mama’s onder de 20 jaar wordt ieder jaar kleiner en zij laten niet zoveel van zich horen. Zij hebben het druk.           
Stel het je maar voor: puberen, zwanger worden, je zorgen maken over het kleintje dat komt, bevallen, mama worden, naar school gaan, relaties en vriendschappen onderhouden, jong zijn, opvoeden… Het is meer dan een fulltime job.        

 

Wij, Fara vzw en een 40-tal hulpverleners die dagelijks intensief met jonge mama’s aan de slag gaan, vertolken graag hun stem.            
We hebben geen grootste vragen.          
Jullie, beleidsmakers, doen het immers helemaal niet slecht en dat mag ook gezegd!
In de afgelopen tien jaar namen jullie mooie initiatieven: moederschapsrust voor scholieren,
tijdelijk onderwijs aan huis, bednet, het laagst mogelijke inkomenstarief voor minderjarige mama’s in de kinderopvang, perinatale netwerken die zorg voor kwetsbare zwangeren (en dus ook onze jonge mama’s) beter stroomlijnen.

We willen jullie enkel vragen om met de dalende cijfers niet op jullie lauweren te gaan rusten.

Er is immers nog nood én vraag naar verbetering:

  • Breid de moederschapsrust uit, zowel in tijd als naar het hoger onderwijs. Schoolgaande mama’s moeten in 10 weken de overgang naar het moederschap maken, hechten aan hun kindje en weer op de schoolbanken zitten. Ook tienerpapa’s spenderen, ondanks hun slechte reputatie, graag wat tijd met hun kersverse zoon of dochter, dus vergeet ook het vaderschapsverlof niet.

  • Denk na over flexibele schooltrajecten die jongeren toelaat om te moederen, zonder uit te vallen. Heel veel scholen doen hard hun best om de onderwijskansen van jonge ouders te vergroten, maar het blijft vaak afhankelijk van de goodwill van de instelling.
     
  • Ondersteun jonge grootouders. Zij worstelen met hun dubbele taak als ouder en grootouder, maar kunnen een wereld van verschil betekenen voor de groeikansen van hun kinderen en kleinkinderen.
     
  • Blijf inzetten op een vlotte doorstroom tussen professionele organisaties, maar zorg vooral voor een vaste, langdurige vertrouwenspersoon. Zeker buiten de centrumsteden  en voor multi-problemgezinnen zijn hulpverleners zoekende naar voldoende verwijsmogelijkheden.
We weten het wel, momenteel hebben jullie andere branden te blussen. Maar van zodra we terugkeren naar een nieuw normaal, denkt u dan nog eens aan hen?

In het kader van empowerment en participatie, sluiten we graag af met een boodschap van de 26 jonge mama’s die potten, pannen en snotneuzen lieten staan om samen met Fara na te denken over hoe ze de toekomst van hun lotgenoten kunnen verbeteren.

En wat blijkt?

Ze willen vertrouwen en -heel simpel- af en toe een compliment

Zij vragen vooral begeleiding rond zwangerschap, bevalling en kraamperiode op hun maat.
Maar bovenal willen ze vertrouwen in hun groeikansen en - heel simpel - af en toe een compliment.

Want alle goede intenties van zorgverleners ten spijt, voelen zij enorme druk om het goed te moeten doen, om geen fouten te mogen maken. En laten we eerlijk zijn, fouten maken we als ouders allemaal…

Silke Brants
stafmedewerker Fara
mede namens 40 hulpverleners en 26 tienermama’s

 

 

Photo credit: Freepik