Skip to main content

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Bij een vruchtwaterpunctie worden cellen van de foetus die zich in het vruchtwater bevinden, verzameld. Deze worden onderzocht om eventuele genetische afwijkingen bij de foetus vast te stellen. 

Wanneer er een verhoogd risico is op een genetische afwijking bij de foetus, kan er een vlokkentest uitgevoerd worden. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Via een dunne naald door de buikwand wordt een beperkte hoeveelheid vruchtwater opgetrokken. Dit gebeurt steeds onder geleide van een echografie, om er voor te zorgen dat de foetus niet geraakt wordt. De prik is niet pijnlijk en kan je vergelijken met de prik van een bloedname.

Een vruchtwaterpunctie wordt verricht vanaf de 15de – 16de zwangerschapsweek. Het laboratoriumonderzoek duurt tussen 3 dagen en 3 weken.

Is een vruchtwaterpunctie gevaarlijk?

De bijkomende kans op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is ongeveer 0,5 %. Dat wil zeggen dat van de 200 vrouwen die een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren, er 1 de zwangerschap verliest als gevolg van de test. Dit komt omdat de vruchtwaterpunctie een invasieve test is: om genetisch materiaal van de foetus te krijgen, moeten de vliezen worden doorprikt. Na een vruchtwaterpunctie kan je best een aantal dagen rustig aan doen.