Skip to main content
Dinsdag 04/02 is Fara gesloten owv onze jaarlijkse Planningsdag. Dringend nood aan een gesprek? Bel 24/24u en 7/7d Tele- Onthaal op 106. Woensdag 05/02 is Fara terug bereikbaar.

Ik ben zwanger (of wil zwanger worden), moet ik mij laten testen op CMV?

Of je je al dan niet laat testen voor CMV (cytomegalovirus) voor of tijdens de zwangerschap, is je eigen beslissing. Denk er goed over na. Je al laten testen wanneer je een kinderwens hebt, kan je een onzeker traject tijdens de zwangerschap besparen. We bespreken een aantal zaken die je kunnen helpen bij je keuze.

CMV-screening = geen verplichting

  • Heb je een kinderwens of ben je net zwanger? Dan voert de huisarts meestal een bloedtest uit om een aantal bloedwaarden en parameters te controleren. Meestal wordt standaard nagegaan of je antistoffen hebt voor CMV. Later in de zwangerschap kan deze test herhaald worden. Deze screening is geen verplichting.
  • Omgekeerd zijn er ook artsen die ervoor kiezen om de antistoffen voor CMV niet na te gaan, terwijl jij dit misschien liever wel zou hebben.

Laat je goed informeren door je zorgverlener, zodat je niet voor een onverwacht resultaat komt te staan. 

Interpretatie bloedtest

  • Wanneer een bloedtest uitwijst dat je antistoffen voor CMV hebt, is het niet altijd nauwkeurig vast te stellen wanneer je de infectie precies opliep. Zeker als je geen bloedtest hebt van voor de zwangerschap om mee te vergelijken.
  • Nochtans is het tijdstip van infectie belangrijk om het risico op besmetting bij de foetus in te schatten evenals de ernst van de gevolgen van een besmetting.
Wat zou dit voor jou betekenen?

Al dan niet screenen op CMV? Stel je (samen met je partner) de vraag wat dit voor jou/jullie zou betekenen:

  • Hoe schatten jullie het risico op CMV en mogelijke negatieve gevolgen in? Willen jullie dit volledig uitsluiten? Of nemen jullie dit risico erbij?
  • Hoe zou het zijn om met de onzekerheid te leven? Zowel in het geval van niet testen, als bij een positief resultaat? Hoe kijk je naar bijkomende onderzoeken?
  • Zouden jullie een zwangerschapsafbreking overwegen bij een positieve test? 

Advies Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE)

Het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg raadt het niet aan om elke zwangere vrouw te screenen voor CMV. Zij zien er wel voordeel in om vóór of aan het begin van de zwangerschap te kijken of een vrouw een CMV-infectie doormaakt(e):

  • Is er een actieve infectie?
    Dan kan je je zwangerschap nog even uitstellen.
  • Heb je al ooit een CMV-infectie doorgemaakt?
    Dan kan je wat geruster zijn tijdens de zwangerschap.
  • Had je nog nooit CMV?
    Dan kan je extra maatregelen nemen om besmetting te voorkomen.

Praat erover!

Je arts, gynaecoloog of vroedvrouw kan je helpen bij de afweging om je al dan niet te laten testen voor CMV.

Ook bij Fara kan je terecht voor een gesprek waarin we samen met jou bekijken wat deze keuze voor jou/jullie zou betekenen en welke argumenten daarin voor jou/jullie belangrijk zijn.

TreatCMV.be

Surf naar treatcmv.be voor:

- alle informatie over CMV

- de gevolgen van een infectie tijdens de zwangerschap

- de mogelijke aanpak en behandeling