Als er een diagnose wordt gesteld bij je ongeboren kind, heb je wellicht nood aan bijkomende informatie. Waarschijnlijk heb je al heel wat opgezocht op het internet. Wat wil de diagnose juist zeggen? Wat is de prognose voor je kindje? Wat zijn je mogelijkheden?
Het is belangrijk dat je toegang hebt tot betrouwbare informatie en mensen die deze informatie zo begrijpelijk mogelijk kunnen maken.
Centra menselijke erfelijkheid
Een Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) of Dienst Medische Genetica geeft informatie over erfelijkheid aan personen en families die geconfronteerd worden met aangeboren afwijkingen.
Deze centra zijn verbonden aan de universitaire ziekenhuizen. In Vlaanderen zijn er 4 centra, namelijk in Brussel, Gent, Leuven en Wilrijk (Antwerpen).
-
Antwerpen
Centrum Medische Genetica Universiteit Antwerpen
Prins Boudewijnlaan 43
2610 Wilrijk
03 275 97 74
-
Brussel
Dienst Medische Genetica Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit Brussel
Laarbeeklaan 101
1090 Brussel
02 477 60 71
-
Gent
Centrum voor Medische Genetica Universitair Ziekenhuis Gent
De Pintelaan 185
9000 Gent
09 332 36 03
-
Leuven
Centrum voor Menselijke Erfelijkheid Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg
Herestraat 49
3000 Leuven
016 34 59 03
Ziekenhuis
Uiteraard mag je steeds naar het ziekenhuis waar je opgevolgd wordt, bellen of een afspraak maken. Het is heel normaal dat je tijdens een consultatie niet alle informatie goed begrepen hebt, waardoor je wat extra uitleg kan gebruiken. Ook je eigen begeleidende arts en/of vroedvrouw zijn graag bereid je vragen te beantwoorden en hun informatie nog eens te herhalen.
Contactgroepen voor mensen met een bepaalde aandoening
Als je vragen hebt over hoe het leven meteen bepaalde aandoening eruit ziet, kan het helpend zijn om contact te hebben met ervaringsdeskundigen. Gezin en handicap, Downsyndroom Vlaanderen maar ook het trefpunt zelfhulp kunnen je helpen om met de juiste mensen in contact te komen.
Fara
Bij Fara kan je terecht voor een luisterend oor en informatie via mail, chat of telefoon. We kunnen je doorverwijzen naar een therapeut in je buurt (met ervaring in deze thematiek) of je kan bij ons op gesprek komen. Of dat gaat over het maken van een keuze of over de verwerking achteraf, we zijn er voor je.