Wanneer je een CMV infectie oploopt tijdens de zwangerschap, dan houdt dit mogelijks risico's in voor de gezondheid van de baby. Er bestaat nog geen behandeling voor het virus. Daardoor sta je wellicht voor een lang en onzeker traject.
CMV is een vaak voorkomend virus dat meestal een onschuldig verloop kent. Wanneer je CMV oploopt tijdens de zwangerschap, kan dit risico’s inhouden voor de gezondheid van de baby.
Overdracht van zwangere vrouw naar baby
Het virus kan overgedragen worden van moeder op kind.
Hoe groot die kans is, is afhankelijk van wanneer je in de zwangerschap de infectie hebt opgelopen:
-
Wanneer een zwangere vrouw besmet geraakt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap:
- dan geeft gemiddeld 1/3 de infectie door aan de baby;
- de kans is groot (9/10) dat deze helemaal gezond is, maar er bestaat ook een risico op ernstige letsels (1/10)
- In de laatste maanden van de zwangerschap is de kans op overdracht groter, maar zijn de kansen op klachten na de geboorte kleiner.
Via medische testen kan je laten nagaan wanneer je ongeveer de infectie hebt opgelopen, rond de conceptie of tijdens de zwangerschap. Deze testen voorspellen echter niet of de infectie aan de ongeboren baby is doorgegeven en of de baby gezondheidsproblemen zal hebben.
Heeft mijn baby ook CMV?
Om te weten of het virus overgedragen is naar de baby, kan je vanaf 20 weken een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren.
- Wanneer uit de punctie blijkt dat het virus niet overgedragen werd, zal je verder opgevolgd worden als een standaard zwangerschap.
- Wanneer uit de punctie blijkt dat het virus is overdragen, zal je extra opgevolgd worden door het ziekenhuis en je gynaecoloog.
Onzekere periode
Wanneer je CMV oploopt tijdens je zwangerschap, dan kan je voor een lange en onzekere periode komen te staan.
Een periode waarin je worstelt met heel wat intense gevoelens en gedachten, waarin je mogelijks belangrijke keuzes overweegt. Dit nieuws doorkruist de beleving van je zwangerschap, een periode die je je ongetwijfeld anders had ingebeeld.
Het is belangrijk om je zo goed mogelijk te laten omringen en informeren:
- je gynaecoloog, arts en vroedvrouw kunnen je helpen om je door deze periode te loodsen.
Heb je veel vragen, ben je onzeker, wil je meer uitleg? Aarzel dan niet om een extra consultatie te vragen! - Ook bij Fara kan je terecht voor een gesprek rond je keuzeopties, of om samen stil te vallen en te zoeken wat je kan helpen om met deze onzekerheid om te gaan